Recensioner

Recensioner av Fjärilsmannen i olika medier:

Dagens bok: ”Och speciellt med Källanders återkommande, kunskapsspäckade och härligt nördiga repliker om vecklare, mott och spinnare lyckas den något spretiga boken verkligen väcka en fascination för de ständigt föränderliga fjärilarna.”

Allers: ”Jag är visserligen svag för böcker med naturtema men det garanterar ju inte att boken är bra för det. Men när jag började läsa texten fastnade jag likt en fluga på ett flugpapper och kunde inte släppa boken ifrån mig förrän jag var framme vid sista sidan.”

Svenska Dagbladet: ”De som betraktar detta som en perversion bör läsa boken. För även om dess fokus är jaktens och lärdomens glädjeämnen, finns också en genomgående underton av naturpolitiskt försvarstal. Vissa former av naturaliesamlande är helt enkelt en förutsättning för kunskap om, och bevarande av, den biologiska mångfalden.”

Below Beneath: ”Jag kommer aldrig själv att börja samla fjärilar, det är inte den inspirationen boken ger. För mig blir den en meditationsbok och en hyllning till naturen, nörderiet och livslånga relationer. Och till tiden, rätt och slätt.”

Natursidan: ”Det här är säkerligen en av årets bästa naturböcker och du behöver inte vara insnöad på nattfjärilar för att uppskatta den.”

Gefle Dagblad: ”Nog är jag mer intresserad av fjärilarnas värld efter att ha läst boken än jag var innan, och mina kunskaper har ökat avsevärt – huvudsakligen för att de tidigare var näst intill obefintliga. Men det är inte själva fjärilsmanin som intresserar mig främst, utan samlandet som sådant och, framför allt, det alluppslukande intresset som gör livet mer lustfyllt att leva.”

Fauna och flora: ”Att köra land och rike runt i en fullt utrustad Chevabuss och ägna många nattliga timmar åt att med fällor eller håv fånga nattfjärilar gör att han för står världen bättre; han får med egna ord en ’bättre upplösning’ av världen, så som ett foto med fler pixlar är skarpare än en bild med få pixlar.”

Arbetarbladet: ”Efter att ha läst det fina reportaget/porträttet ”Fjärilsmannen” kommer jag nog att hålla utkik efter den där främmande besökaren på sommarstugebron igen.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s