Fjärilsmannen, november 2015

FjÑrilsmannen_0_ 2_small _E8A6557_small Gräsulv_6833_small

Det här är boken Fjärilsmannen som kom ut i november 2015. Boken är ett långt dokumentärreportage – 176 sidor – om Clas Källander, en alldeles fantastisk kille som fångade sin första fjäril 1955 och sedan dess har blivit en av Sveriges allra kunnigaste på fjärilar – framförallt nattfjärilar.

Fotografen Bobo Olsson och jag följde honom i nästan ett år och började fatta varför man kan fastna i ett ämne så mycket som Clas gjort. Vi såg skönheten i de små krypen och i naturen, vi förstod samlandets egen dragningskraft och vi insåg hur illa människor har behandlat världen – så illa att många av fjärilarna redan försvunnit från Sverige på grund av att den mat de käkar inte kan växa här längre.

Formgivaren Tony Cederteg har plåtat en massa uppslag ur boken, där går det att få en bild av den estetiska sidan av Fjärilsmannen. På Adlibris kan man köpa boken för en billig penning, och på Below Beneath kan man läsa en recension om den, liksom på Natursidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s